Skåla 1128 moh.

23.07.2017

Fjell: Skåla 1128moh, Skålaksla 1076moh.
Område: Indre Romsdal, Møre og Romsdal
Kommune: Molde
Lenge tur/retur: 8.4km
Total stigning: 1000 høydemeter

Om Skåla

Skåla er Moldes høyeste fjell og ligger sentralt plassert på Skålahalvøya. På toppen av Skåla har du en av de aller beste utsiktene i området. Et fantastisk 360 graders panorama som inneholder alt fra høye fjell til åpne hav.

Turen opp mot toppen går gjennom flott lauvskog, furulegger og høyfjellsnatur. Langs stien går Tverrelva som kommer fra Trollvatnet som ligger midt nede i gryta under Storskåla og Skålaksla. Dette er drikkevannskilde for Kortgården. Så dessverre er det ikke lov å bade i den flotte kulpen som er rett under fossen. Oppe ved Trollvatnet er det flotte teltplasser. Så turen opp hit vil passe fint for barnefamilier.

Fra Trollvatnet øker brattheten langs ryggen på vestsiden.

Veibeskrivelse

Startsted er Tjørhellmera på Kortgården. Fra Molde kjører man østover mot Kleive. Her tar du av mot Osen. Følg skilting mot Kortgården. Når du kommer til Kortgården tar du av ved skiltet som viser til grendahuset. Følg vegen oppover til du kommer til en vegbom (30kr). Fra bommen fortsetter du innover på en grusvei. Du passerer en skytebane på venstre side, og etter den kommer du til et veikryss. Det er skiltet til venstre mot Skåla og Trollvatnet. Kjør til du kommer til et nytt kryss. Her kan du parkere bilen (plass til 2 biler) eller så fortsetter du litt til og parkerer på en større parkeringsplass, ca. 100 meter lengre fram.

Turbeskrivelse

Turen startet ved Tjørhellmyra på Kortgården. Følg skiltinga mot Skåla. Turen starter på en gammel traktorvei. Kryss nedslitt bro før Tjørhellmyra, og følg langs nettggjerdet 150 meter før du følger stien mot øst. Når du først er kommet på denne stien, vil det være lett å finne veien opp til Trollvatnet. På veien opp må du krysse tverrelva ved en idyllisk kulp under fossen som kommer ned fra Trollvatnet. Oppe ved Trollvatnet tar du stien vestover, og følger stien langs ryggen opp til toppen. Stien kan til tider være vanskelig å se. Men det er satt opp små varder med jevne mellomrom. Det er spektakulære utsiktspunkt langs hele ryggen. På ca. 900 meter kan man også se utover mot vest. Det er delvis bratt og delvis ur fra ca. 650 moh. Men framkommeligheten er overkommelig.

Foto: Stine Moen Nilsen